Dušené čekankové tatiny s kávou a pomerančovou kůrou

  • Počet osob4
  • ObtížnostJednoduché
  • Doba přípravy
  • Doba vaření

Přísady

  • 6 belgických čekanek
  • 150 ml kávy
  • 1 pomeranč bez chemického ošetření
  • 1 lžička medu s pomerančovou příchutí
  • 20 g másla
  • Listové těsto (1 role)
  • Sůl a čerstvě namletý pepř

Příprava

  • Odstraňte vnější listy čekanky, rozkrojte je napůl.
  • Na soté pánvi rozpusťte lžíci másla, položte čekanky rozkrojenou částí na máslo a přidejte koření se solí a pepřem. Přidejte med a nechte jemně zkaramelizovat.
  • Dále přidejte pomerančovou kůru a deglazujte s kávou. Soté pánev přikryjte pečicím papírem a nechte přibližně 15 minut dusit při mírné teplotě. Čekanky musí být měkké.
  • Rozválejte listové těsto a vykrojte čtyři kruhy o průměru 10 až 12 cm, v závislosti na velikosti vašich forem.
  • Vložte čekanky do forem, přikryjte je listovým těstem, do těsta udělejte otvor a vložte do trouby. Přikryjte listem pečicího papíru, aby listové těsto nebobtnalo.
  • Pečte v troubě při teplotě 180 °C zhruba 10 až 15 minut. Vyjměte z formiček a podávejte se salátem a vejcem na měkko nebo jako přílohu k rybám.