Home |  Umění degustace

Umění degustace

Degustace espresa je umění, které zasáhne všechny smysly

 

umeni degustace

 

Káva všemi smysly

Káva, to je celý svět v jediném šálku, v němž se projeví všechny její nuance, a probudí všech pět smyslů.

 

Zrak

Nejcharakterističtějším znakem espressa je jeho crema, z chemického hlediska nazývaná „pěna“.

 

zrakMůžete si být jistí, že pijete správně připravené espresso, jestliže je pěna pevná a stálá, oříškové barvy bez vzduchových bublin a bílých skvrn. Její tmavě hnědá barva je způsobená karamelizací cukrů. Správná tloušťka porcelánu zachová optimální teplotu, při které si kávu vychutnáte (kolem 65 °C).

 

 

 

"Pěna je pevná a stálá"

 

Sluch

Napněte uši, poslouchejte, jak se připravuje vaše káva a co se děje kolem vás.

 

sluch 2

Každý zvuk je důležitý a ovlivní degustaci: šálky cinkají, zrnka kávy padají do zásobníku, mlýnek je mele, káva stéká do šálku. Zvuky jsou typické pro prostředí, v němž si kávu vychutnáváte: probouzení se při snídani, ruch kavárny, smích při večeři s přáteli nebo prostě jen klid ve chvíli uvolnění.

Článek od illycaffè France

 

 

"Každý zvuk je důležitý"

 

Čich

Když se zhluboka nadechnete, aromatické tóny pohladí a probudí vaše smysly.

 

čichKáva může být silná, bohatá nebo řídká a slabá. Může být elegantní, čistá a jemná nebo obyčejná a fádní. Silná vůně kávy illy přináší lehký ovocný závan citrusů, medu, karamelu a čerstvého jasmínu i výraznější vůni čokolády a toastů.

 

 

 

"Aromatické tóny kávy pohladí a probudí vaše smysly"

 

Chuť

Espresso je koncentrací chutí, které přetrvají v ústech až 15 minut. Křehká rovnováha mezi sladkou, kyselou a hořkou chutí je klíčem k této harmonii.

 

chutPocit sladkosti je způsoben vlastnostmi použité kávy a procesem pražení kávových zrn. Čím je pražení delší, tím více převládá hořká chuť nad sladkou.

Příjemná kyselost espressa závisí na jeho pH a na koncentraci kyselin v zelených zrnkách kávy. Přináší dotek svěžesti, který se postupně rozptýlí.

Rovnováha mezi hořkostí a kyselostí je typická pro kvalitní kávu arabica.

 

"Koncentrace aromat"

 

Hmat

Vezměte šálek, zamíchejte si espresso a pozorujte jeho konzistenci.

 

hmatOd prvního doušku budete pozorovat jeho silné tělo a pocit plnosti a příjemné jemnosti, kterou v ústech vytvářejí oleje a cukry. Aroma a tělo odlišují espresso od jiných způsobů přípravy kávy. Tělo musí být sametově jemné: pokud je espresso správně připravené, káva sklouzne do úst a pohladí vaše chuťové pohárky.

 

 

 

"Pozorujte jeho konzistenci"