Home |  Služby |  FAQ

FAQ

V této sekci najdete rady a tipy na péči a používání výrobků Krups.

Filtr dle kategorie

KÁVOVARY

Jak si mohu připravit Café Crème?

Připravte klasické espresso do velkého šálku. Přidejte trochu smetany, kterou můžete dle chuti nahradit horkým mlékem.

Jak si mohu připravit Caffe Latte?

Pro přípravu kávy s mlékem, často nazývané latte Macchiato, použijte následující poměr: 3/5 horkého mléka, 1/5 kávy, 1/5 zpěněného mléka. Pro takovouto přípravu založenou na mléce je nejlepší použít odstředěné mléko rovnou z lednice (ideálně mezi 6 a 8°C). Nakonec můžete posypat kakaem.

Jak si mohu připravit Cappuccino?

Pro cappuccino jsou ideální poměry: 1/3 horkého mléka, 1/3 kávy, 1/3 zpěněného mléka.

Jak mohu prodloužit dobu, kdy je káva čerstvá?

Namletou kávu vždy chraňte před vzduchem nebo balení zajistěte sponkou. Zásobník mějte v lednici.

Jak připravit kávu?

Můžeme si připravit filtrovanou kávu a to buď přímo v překapávači nebo ve filtrovací konvici, která pracuje na principu pressa. Káva se zalije horkou vodou a poté se stlačí píst s filtrem a v konvici se oddělí tekutina od kávového lógru. U překapávačů je praktické použití papírových filtrů, které můžeme po použití vyhodit.  Pokud se nespokojíme s takto jednoduchou úpravou kávy a rádi si pochutnáme na pravém espressu, pak si na tento nápoj dojdeme do některé z mnoha kaváren nebo si domů pořídíme kávovar. Vyznavači kávy připravované jako espresso nebo capuccino nebudou patrně váhat při pořízení speciálního kávovaru. Základní charakteristikou těchto přístrojů je čerpadlo, které musí vyvinout tlak 15 barů. Kávovary s nižším tlakem požadovaný nápoj nikdy nepřipraví, přesto že existuje řada obchodníků, kteří se snaží spotřebitelům namluvit pravý opak. Může se jim to i podařit právě z toho důvodu, že lidé mají nízkou povědomost o nutnosti potřebného tlaku i o tom, jak má přesně espresso chutnat a vypadat. Například na rozdíl od Italů, kteří jsou velkými milovníky espressa a capuccina a mají přesnou představu jaké mají tyto nápoje být, pro našince je espressem téměř každá káva připravená na jiný způsob než turecký.

Jak připravit správné capucino?

Při přípravě capuccina se postupuje obdobně. Presso je základem pro vytvoření tohoto nápoje, který má rovněž italský původ a jeho název je odvozen od tvaru kapucí,které nosili příslušníci římskokatolického řádu mnichů „kapucínů“. Tvar těchto kápí nápadně připomíná tvar „čepice“, která vznikne na povrchu správně připraveného capuccina.  Capuccino je silný černý nápoj s našlehaným mlékem a pěnou posypanou skořicí, někdy kakaem nebo čokoládou. Příprava je složitější o prvek mléka, které se musí pomocí trysky správně našlehat. Vhodné je použití plnotučného, studeného mléka, které se našlehá horkou párou na mléčnou pěnu. Do šálku s espressem se dá stejný díl teplého mléka a našlehané mléčné pěny. Vrstva pressa by měla zůstat mezi dvěma vrstvami mléka. Na povrchu nápoje se vytvoří hustá pěna, která vytvoří tvar kapuce. Aby se zabránilo vzniku škraloupu na povrchu, je pěnová čepice nakonec ozdobena většinou mletou skořicí. Pěna by se neměla při pití úplně rozpustit, naopak musí zůstat zachována až do posledního doušku. I na capuccinu je vidět, zda se nápoj povedl či nikoli. Pokud je při šlehání mléka zasunuta tryska moc hluboko do mléka, vytvořené bublinky jsou příliš velké a při pití nápoje se ihned rozpouští.  Obdobou těchto dvou skvěle chutnajících nápojů je například caffé latte, kde se použije jeden díl kávy a dva -tři díly teplého mléka. Nejvíce podobný capuccinu je nápoj zvaný macchiato, který se připravuje stejně, pouze místo mléka se přidává k pressu jen mléčná pěna. Oba tyto nápoje se podávají, na rozdíl od espressa a capuccina ve vysokých sklenicích.

Jak připravit správné espreso?

Správně připravené espresso má lahodnou chuť, je silné, tmavé a husté. Pro jeho přípravu se nejlépe hodí káva arabica a vhodné jsou druhy z Etiopie, Brazílie a Indonésie. Na jeden šálek espressa jsou potřeba dvě plné lžíce mleté kávy, která musí být jemně mletá, nikoli ovšem prášková. Káva se přiměřeně upěchuje do tělesa filtru a horká voda společně s párou se pod tlakem protlačí touto jemně umletou kávou. Pod trysku přístroje se připraví nahřátý šálek, do něhož po zapnutí pressovače vytéká káva, zpočátku hodně tmavá, pak karamelově hnědá a jako poslední vyteče hustá pěna, která se nazývá crema. Ta je velmi důležitá, protože podle ní se na první pohled pozná, zda se nápoj povedl nebo ne. Správně připravené presso musí mít na povrchu nápoje vrstvu této karamelově zbarvené cremy. Pěna při pití musí ulpívat na stěnách šálku a do vypití nápoje má zůstat na jeho dně. Nejdůležitější je doba vyluhování, pokud byla příliš krátká, pak je presso řídké a nedobré. Naopak při dlouhém vyluhování je nápoj hořký a trpký a také jeho pěna není kvalitní, většinou pod ní prosvítá tmavá káva.

Jak se liší příprava kávy v různých zemích?

Při klasickém arabském způsobu se káva připravuje v nádobce zvané džezva, což je konvička s dlouhou rukojetí, v níž se smíchá kávový prášek a cukr a tato směs je zalita vodou, která se nad ohněm nechá dvakrát až třikrát vzkypět. Několikeré převaření ubírá kávě aromatické látky a zdůrazňuje její hořkost. Arabové mají velkou oblibu v přidávání koření kardamom, které překrývá hořkou chuť této černé a silné kávy. Káva se podává v maličkých šálcích bez držátka.  V zemích, kde je zvykem ochucovat kávu různými druhy koření nebo dochucovadly, je dáván důraz na tradici, která je typická pro tu kterou oblast. Tak například v Etiopii se hojně používá zázvor, v Mexiku je značně oblíben hřebíček a skořice, Řekové milují anýz, Holanďané zase kousky čokolády, v našich krajích se používá často vanilka nebo karamel, oříšková příchuť, někdy se přidává i brandy.  Obecně rozšířeným zvykem je přidávání mléka do všech káv, ovšem v případě takzvaného „turka“, což je káva s lógrem se jedná o velký prohřešek. Jsou země, kde se ovšem mléko do kávy zásadně nedává a těmi jsou Etiopie a Jemen, což jsou země, které jsou pravlastí kávovníkových stromů a kde je možné vidět divoce rostoucí kávovníky dodnes. Podávání kávy je tu, stejně jako v ostatních arabských zemích, znakem velké pohostinnosti.

Jak získám dokonalé mléko s pěnou?

Použijte čerstvé, plnotučné mléko (pěna z lehkého nebo odstředěného mléka mizí rychleji, jelikož je více vzdušná a má větší méně stabilní bubliny). Čerstvé mléko nalijte do poloviny konvice. Nejlepší je nerezavá ocelová konvice: jakmile je příliš horká na to, abyste ji udrželi, je pěna hotová! Zahřejte páru, otočte na několik sekund ovladačem a nechte páru a vodu chvíli unikat, poté vložte trysku do konvice těsně pod povrch mléka. Nakloňte mírně konvici a nastavte tlak páry na maximum. Pohybujte konvicí okolo trysky - vytvoříte tak vířivý efekt. Uchopte konvici za držadlo a vyrábějte pěnu do té doby, než se vytvoří malé bublinky a mléko nabude na objemu téměř dvojnásobek. Ponořte trysku na dno a zahřejte mléko (ne k varu) do doby, kdy je nemožné konvici udržet v rukou. Pěna z mléka je hotova.

Jaká by měla být teplota kávy espreso?

Je důležité rozlišovat mezi teplotou při vaření a konzumní teplotou. Teplota při vaření by měla být 92 °C. U přístroje se zařízením pro tlak páry jsou teploty vyšší pouze na začátku vaření a pouze pokud je v boileru pára. U espresa s pumpou záleží přesnost teploty vaření na technologii: mechanický termostat není při řízení teploty tak přesný jako elektronický. Teplota při požívání nápoje je měřena v okamžiku, kdy káva nateče do šálku. Tato teplota musí být mezi 65 a 70 °C. U přístroje se zařízením pro tlak páry jsou teploty často vyšší než 70 ° C a to kvůli způsobu vaření.

Jaké jsou druhy kávy Arabica?

Moka: Nejznámější jméno ve světě kávy. Název Jemenského přístavu na pobřeží Rudého moře připomíná místo, odkud tato káva pochází. Jednoho času to bylo prosperující město, což již není bohužel v současnosti pravda: káva se zde nepěstuje a jediným nápojem, který je zde dostupný je čaj! Etiopská Moka má velice silnou chuť a je ideálním nápojem po jídle.
Libyjská: hluboká tmavá káva.
Brazilská: jemná káva ke každodennímu použití.
Columbia: ovocná, lehce kyselá, plná chuť.
Mexická: jemná a sladká, někdy je možno ucítit chuť medu. 'Grand Cru', Altura, jemná a aromatická.
Střední Amerika; Kostarika, Guatemala: ovocné kávy, jedny z nejlepších, podobná guatemalské Tres Marias, s náznakem chuti po lískového ořechu. Jamajská káva Blue Mountain, uznávaná v celém světě je jednou z nejdražších káv.
Indonéská: hrubozrnná káva. 'Grand Cru', ze Sumatry se vyznačuje hebkou a bohatou chutí.
Keňská: rovněž svěží kávy.

Jaké jsou zásady na přípravu opravdu dobré kávy?

Káva by měla být v každém případě čerstvá, nejlepší je zakoupit zrnkovou kávu a umlít si požadované množství krátce před její přípravou. Mletá káva by měla být uskladněna v těsných nádobách k tomu určených, aby se zabránilo vstřebávání ostatních pachů do kávy, nejlépe na tmavém a chladném místě. Vhodné je mít kávu například v mrazničce, mražená zrna není potřeba před samotným mletím rozmrazovat. Uchovávání v lednici příliš vhodné není, protože káva by neměla být vystavena vlhkému prostředí, které její kvalitu znehodnocuje.  Ke každé přípravě se také hodí káva s jiným stupněm umletí. Pro takzvaný turecký způsob se hodí káva jemně mletá, pro kávu překapávanou a do kávovarů, které protlačují vodu kávou může být použita i káva hrubší. Také je dobré si říci, že káva jemně mletá rychleji a více uvolňuje voňavé látky, protože má větší styk s vodou, zatímco u hrubě mleté kávy se tyto aromatické látky z kávy uvolňují mnohem pomaleji a v menší míře. Zásadním pravidlem je to, že voda určená k zalití kávy by neměla být převařená, musí se zalít vroucí vodou vždy těsně před bodem varu. Je také vhodné vodu změkčit a to přidáním několika zrnek soli, chuť kávy je potom výraznější.  Pokud volíme způsob, kdy kávu po zalití horkou vodou vyluhujeme, pak pouze několik minut, zbytečně dlouhá doba vyluhování by chuť kávy zhoršila. Doporučuje se také vypít kávu co možná nejrychleji, neboť jen tak je možné si vychutnat její skutečné aroma, po delší době z uvařené kávy těkavé aromatické látky postupně vyprchávají. Poměr kávy a vody není striktně předepisován, protože vždy záleží na individuální chuti podle toho, zda máme rádi kávu slabší nebo silnější.  Pro docílení pevné pěny se mletá káva nejprve zalije menším množstvím horké vody, zbytek vody se pak přivede k varu a káva se dolije. Ke kávě by se měla vždycky podávat nádobka se smetanou a sklenice s vodou. Je také vhodné konvici společně se šálky předehřát.

Jaké kávové speciality mohu v přístroji na espreso vyrobit?

Ristretto : " krátké " espreso. Proud kávy je zastaven na 20-30 ml namísto 40-45 ml pri normálním espresu. Caffe lungo je naopak větší espreso s objemem 60 ml. Cappucino : kombinace1/3 espresa a 1/3 horkého mléka, 1/3 našlehaného mléka, podávané v 150 ml šálku s kakaovým práškem rozprášeným na povrchu mlékové pěny. Latte : horké napařené mléko s espresem Caffe latte : dvojité espreso ve vysoké sklenici s horkým mlékem a trochou pěny na povrchu Caffe corretto : espreso ochucené silným alkoholem (grappa, brandy nebo likér) Americano : espreso rozředěné horkou vodou Caffe mocha : espreso, horké čokoládové mléko a našlehaný krém na povrchu Mochaccino : espreso s napěněným mlékem a čokoládovým sirupem Caffe vanigliatto : nalijte do šálku 1-2 čajové lžičky vanilkového sirupu. Přidejte espreso a napěněné mléko. Macchiato : espreso s jednou čajovou lžičkou mléčné pěny na povrchu Viennese : standardní nebo dvojité espreso s našlehaným krémem navrchu, ozdobené nastrouhanou hořkou čokoládou a podávané v šálku pro cappucino.

Jaké přístroje na přípravu kávy jsou na trhu?

 Kávovary můžeme rozdělit na dva druhy, buď slouží k přípravě skutečného espressa nebo jsou na jakési „nepreso“ a do této skupiny můžeme zařadit všechny přístroje, které nemají požadovaný tlak 15 barů. Správné označení těchto přístrojů je „parní“. Pohybují se ceně kolem jednoho tisíce korun a zemí původu je většinou Asie. Zavádějící může být fakt, že nejen přístroje na espreso mají páku, tou bývají vybaveny všechny přístroje s čerpadlem. Páka je u nich spojena s nádobkou, do které je vsypávána káva.  Pro milovníky dobrého pressa i překapávané kávy jsou určeny kombinované kávovary, ty zvládnou připravit více druhů nápojů. Patří sice do vyšší cenové kategorie, ale jejich široké využití je výhodné. Jejich cena se pohybuje od pěti tisíc korun výše. Nejdražší skupinou jsou ovšem plně automatizované přístroje, které vaří espresso i capuccino a součástí jejich výbavy je navíc i mlýnek na kávu, plocha pro nahřívání šálků a mají i integrovanou nádobku na odpad. V dnešní době se využívají i v domácnostech a tomu odpovídá i jejich design.

Jakou kávu mohu použít do espresovače?

 Do přístrojů na espresso je možné použít jakoukoli kávu, ovšem poměrně složité je její správné upěchování. Práci značně usnadní použití porcované kávy v kulatých polštářcích, které se vkládají do nádoby v páce kávovaru, kam snadno zapadnou a káva se nemusí dále pěchovat. Příprava espressa i capuccina není vůbec jednoduchou záležitostí, jak by se mohlo na první pohled zdát. Existuje řada faktorů, které mohou ovlivnit výslednou chuť nápoje.

Jaký druh kávy zvolit na přípravu nápoje?

 Při přípravě kávy volíme druh, který nám nejlépe vyhovuje. Pokud je naším cílem pouze lehce povzbudit své smysly a oddálit únavu a zároveň chceme ochránit svůj organismus před případným kofeinovým šokem, vybereme si nejspíše Arabiku. Káva druhu Robusta má vyšší obsah kofeinu, silnější a výraznější chuť a také tmavší barvu.  Rozvoj kávové kultury si postupně vynutil vzájemné míchání káv různého původu. Jednotlivé druhy káv pochází z plantáží celého světa. Směsi mívají základ z arabiky a bývají doplněny robustou. I v případě, že káva je označována jako 100% arabika, obsahuje určité procento robusty . Robusta je kávou, která se většinou přidává do směsí, které se odlišují pouze jejím procentním zastoupením. Robusta dodává směsím výraznější chuť a zároveň také snižuje cenu kávy. Samotná Arabika je dražší, neboť v její ceně se promítají celkově vyšší náklady na pěstování i náročnější metody na sklizeň a zpracování kávových plodů.  Přestože většina prodávaných káv jsou směsi zrn z různých plantáží, lze koupit i tzv. čisté druhy káv a to ve specializovaných prodejnách. Při domácí přípravě kávy se využívá nejjednodušší způsob přípravy kávy a tím je zalití kávového prášku vroucí vodou buď přímo v šálku nebo v konvici, kde se káva nechává následně krátký čas vyluhovat.

Jaký je původ názvu espreso?

Espreso pochází z latinského názvu znamenajícího" to press out " což znamená "vymačkat" - postup používaný k výrobě espresa: horká voda prochází pod tlakem skrz jemně namletá zrna kávy.

Jaký je rozdíl mezi kávou Arabica a Robusta?

Mezi kávou Arabica a Robusta je oceán pocitových, chuťových a aromatických rozdílů. Jemná, kulatá Arabica je naprosto odlišná od keňské Arabicas, která má ovocnou a kyselou chuť. Mezi kávami Arabica a Robusta jsou navíc dva, naprosto odlišné světy chutí. Arabica: předsavuje 75% světové produkce a je pěstována převážně v Jižní Americe (Kolumbii) a Střední Americe (Kostarika, Guatemala). Jemná, uhlazená, kyselá a po ovoci vonící Arabica je uznávaná pro nekonečnou paletu bohatých a intenzivních vůní. Robusta: pěstovaná v Brazílii, Indonésii a Etiopii. Má větší obsah kofeinu než její sestřenice, není tak kyselá, silná, hořká a nemá tak silné aroma.

Je káva espreso povzbudivější než běžná káva?

Espreso je hluboká, bohatá káva, která je silnější než káva klasická, ale s přibližně stejným obsahem kofeinu, jako mají ostatní kávy. Espreso je vyráběno z tmavých, pražených kávových zrn. Obsah kofeinu se při pražení zrn do tmavého zbarvení snižuje.

Kde káva roste?

Káva je plodem tropické rostliny nazývané kávovník "Coffea", patřící do čeledi mořenovitých rostlin. Pěstuje se po celém světě, nejvíce však v oblastech kolem rovníku, kde jsou ideální podmínky pro jeho růst. Existuje až několik stovek druhů kávovníků, ovšem nejznámější jsou tři druhy Coffea Arabica, Canephora a Liberica. Hospodářsky významný je druh Coffea arabika a Coffea canephora, která je označována jako Robusta. Třetím, nepříliš významným druhem je Coffea liberica, která se pěstuje pouze v několika málo oblastech Afriky a na kávovém trhu zaujímá jen doplňkové místo. Káva tohoto druhu má velmi hořkou chuť a z tohoto důvodu není mezi milovníky kávy tolik vyhledávána.

Lze použít šlehačku na dochucení kávy?

 Při přípravě dalších druhů káv se používá na ozdobení šlehačka, například u vídeňské kávy. U mnohých káv lze použít i přidání alkoholického nápoje, u alžírské kávy je kromě šlehačky přidán vaječný koňak, irská káva se neobejde bez whisky. V různých částech světa se káva podává s různými druhy alkoholu, každá má oblibu v jiném druhu. Tak například v Normandii je ve velké oblibě calvados, což je jablečná pálenka, na území bývalé Jugoslávie se hojně podává slivovice, Španělé si rádi pochutnají na suché anýzovce nebo brandy. Kávu lze podávat i v kombinaci se šlehačkou nebo zmrzlinou, nebo například ve formě ledové kávy zvané frappé.

Nápady k ochucení kávy

Mimo ledové a turecké kávy existují tisíce možností, jak espreso ochucovat... Espreso ochucené několika gramy skořice je neodolatelné. Káva s příchutí Grand Marnier má mnoho podob... Silné espreso dochucené mražený vanilkovým krémem je velice chutné. A dvojité ledové espreso namíchané s likérem z lískových oříšků a několika gramů krému z Chantilly je tak delikátní...

Pěnění mléka

Doporučejeme použít čerstvé, velmi studené mléko. Mléko a džbán musí být studené, ideálně mezi 6 a 10°C.

Z čeho je vyrobený krém?

Krém je silná vrstva pěny pokrývající kávu. Vzniká v důsledku roztavení tuků obsažených v zrnkách kávy (není z cukru, jak si myslí mnoho lidí).

V jakém stadiu zralosti se káva sklízí?

Nezralé plody kávovníku jsou zelené, během zrání postupně mění svou barvu přes žlutou, červenou až do zmíněné fialové, kdy jsou vhodné ke sběru. Barva a správná zralost sbíraných plodů je velmi důležitá pro konečnou kvalitu kávy, nejchutnější káva je z tmavočerveně zbarvených plodů. Mezi sklizené plody se nesmí dostat shnilé, plesnivé nebo jinak nekvalitní bobule. Mohly by znehodnotit celou sklizeň. Rovněž nedozrálé nebo naopak přezrálé plody kávovníku mohou poškodit kvalitu ostatní úrody.

MLÝNEK NA KÁVU

Jak se starat o svůj mlýnek na kávu

Udržování vašeho mlýnku v čistotě je zásadní pro získání optimálních chuťových výsledků. Většina kávových bobů obsahuje oleje, které mohou časem nabýt silnějsí chuti a tím ovlivnit chuť vaší kávy. Zásobník na namletou kávu vyprázdněte po každém použití. Před čištěním mlýnek vždy odpojte. Nikdy nedávejte mlýnek, elektrickou šňůru či zástrčku do vody či pod tekoucí vodu. Nepoužívejte silné detergenty či drsné houbičky k čištení přístroje. Víka a zásobník na namletou kávu omyjte v horké vodě a dejte je do vrchního koše vaší myčky na nádobí.

Jak uchovávat kávové boby

Nejlepší je skladovat kávu na suchém a chladném místě. Zrnka by měla být uchovávána v neprůsvitné a vzduchotěsné nádobě. Hlavními nepřáteli kávy jsou kyslík a vlhkost a jakmile je káva namletá, rychle ztrácí na kvalitě: vlhkost poskodí chuť a aroma. Káva bude vyčpělá a mdlá. Kyslík namletou kávu zoxiduje a posílí hořkou chuťnápoje. Proto je třeba zrnka mlít co nejkratší dobu před samotnou přípravou kávy.

Jak uchovávat mletou kávu

Velká množství mleté kávy by se měla skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici či v mrazáku, aby se tak uchovala čerstvost kávy.

Jak vybrat správný druh mletí

V závislosti na typu kávovaru nastavte druh mletí pomocí nastavovače jemnosti. Obecně záleží druh mletí na metodě přípravy kávy, přesněji řečeno na tom, jak dlouho zůstává voda v kontaktu s namletou kávou. Čím rychleji projde voda namletou kávou, tím jemněji by měla káva být namleta. Nahrubo namletá káva se používá pro tlakovou konvici známou jako francouzský pres, jelikož káva zůstavá v kontaktu s vodou po delší dobu. Štředně namletá káva je potřeba pro překapávač, jelikož voda poamlu protéká filtrem. Velmi jemně namletá káva je nezbytná pro kávovary espresso a napolitan, aby bylo umožněné co nejrychlejší lohování. Neměňte nastavení mletí, když je mlýnek v provozu. Jakmile zvolíte vhodnou jemnost mletí, můžete přidat více kávy k získání silnější chuti bez přidané hořkosti.

Jak zvolit správné množství pro mletí

Pro automatický mlýnek na kávu: k nastavení množství kávy, které chcete namlít, použijte volič počtu šálků. Čím více šálků zvolíte, tím déle bude přístroj pracovat. Mlýnek mele 7 gramů na každý zvolený šálek. Pro neautomatický mlýnek na kávu: Stiskněte tlačítko pro mletí kávových zrnek. Nemelte kávová zrnka déle než 20 sekund. Delší mletí nevyprodukje jemněji namletou kávu, ale pouze zrnka zahřívá a tím ničí aroma kávy. Nahrubo namletá káva se používá pro tlakovou konvičku, známou též jako francouzský press.Protože káva zůstává v kontaktu s vodou delší dobu: 10 gramů/šálek o objemu 10 cl. Pro překapávač je potřeba středně namletá káva. Protože voda pomalu protéká filtrem: 10 gramů/šálek o objemu 12 cl. Kávovary espresso a napolitan potřebují velmi jemně namletou kávu, aby došlo k perfektnímu louhování za velmi krátkou dobu: 7 gramů/šálek o objemu 7 cl.

NESCAFÉ DOLCE GUSTO

Mohu k přípravě použít i jiné kapsle než ty od NESCAFÉ DOLCE GUSTO?

Kapsle NESCAFÉ DOLCE GUSTO jsme vyvinuli speciálně tak, aby bylo možné připravovat kvalitní nápoje, např. jsou uzpůsobené tlaku 15 barů, který naše přístroje vytvářejí. Proto k přípravě kávy není možné použít kapsle jiných výrobců.

Co přesně znamená tlak 15 barů?

Tlak 15 barů znamená, že voda je při výstupu u čerpadla hnána pod tlakem, který je zhruba v hloubce 150 metrů pod hladinou moře! Tento tlak je srovnatelný s profesionálními kavárenskými přístroji a zaručuje správnou přípravu kávy. Chuť i vůně kávy se uvolní tím správným způsobem.

Musím vždy regulovat množstí vody pro přípravu nápoje sám?

Ne, nemusíte. Kávovary Creativa a Creativa+ umožňují zvolit si konkrétní typ nápoje ze seznamu a přístroj jej připraví sám (navíc si můžete množství vody upravit podle své chuti). Kávovar Genio je vybaven tzv. Flow-stop systémem, tzn. podle značky na každé kapsli určíte velmi jednoduchým způsobem množství vody. Ostatní kávovary se obsluhují manuálně.

Jak často je potřeba přístroj odvápnit a jak to mám udělat?

Díky hliníkovému termobloku je nutné odstraňovat kámen po přípravě 450 - 1600 porcí kávy v závislosti na tvrdosti vaší vody. Jakmile se průtok znatelně zpomalí, použijte běžně dostupný prostředek na odstraňování kamene značky Krups. Nepoužívejte ocet! Dodržujte přitom podmínky použití daného prostředku. Přípravek můžete zakoupit na našich internetových stránkách www.dolce-gusto.cz / www.dolce-gusto.sk nebo v síti elektoprodejen.

Jak mám postupovat, když se mi zasekne kapsle Nesquik v kávovaru?

NESCAFÉ DOLCE GUSTO nabízí spotřebitelům na 27 různých variantů kávy, kávových i nekávových specialit v kapslích, určených pro kávovary NESCAFÉ DOLCE GUSTO s výstupním tlakem čerpadla 15 barů. Po použití kapsle v kávovaru se tlak v kapsli vyrovná v řádu několika sekund a následně je možné kapsli bez obtíží vyjmout. Oblíbený čokoládový nápoj NESQUIK je unikátní tím, že je směsí kakaového prášku a sušeného mléka v jedné kapsli. Díky vlastnostem této směsi však může v některých případech docházet k tomu, že kapsle NESQUIK po použití v kávovaru zadržuje standardní tlak déle než je u kapslí systému NESCAFÉ DOLCE GUSTO obvyklé a v důsledku toho nelze použitou kapsli z kávovaru vyjmout okamžitě. V takovém případě doporučujeme nesnažit se držák s kapslí vytahovat silou. Doporučujeme kávovar vypnout a ponechat cca 20 minut v klidu, dokud se tlak nevyrovná, a následně kapsli vyjmout. Před dalším použitím kávovaru pročistěte jehlu kávovaru přiloženou čistící jehlou, kterou najdete podle modelu kávovaru v odkapávací misce anebo za zásobníkem na vodu. V případě jakékoli další pochybnosti se prosím obraťte na Servis pro spotřebitele*. Děkujeme za porozumění a věříme, že bude nápoj NESQUIK patřit i nadále mezi Vaše oblíbené varianty v rámci pestré nabídky sortimentu NESCAFÉ DOLCE GUSTO.
*CZ: 800 135 135; consumer.service@cz.nestle.com
SK: 0800 135 135; consumer.service@sk.nestle.com

Jak kapsle funguje?

Zkoušeli jste někdy rozebrat použitou kapsli? Pokud ne, vyzkoušejte! Ale dejte pozor na horkou vodu, která může být v kapsli obsažena. Kapsle jsou vyrobeny patentovanou technologií Smart Capsule, což znamená, že kaplse si sama reguluje tlak, který je zapotřebí k přípravě konkrétního nápoje. Když je kapsle vložena do přístroje, jehla propíchne vzduchotěsný obal kapsle a začne do ní pod tlakem proudit voda, která je perforovanou membránou natlačena do pražené kávy. Plastový koutouč na sponí straně kapsle se natlačí do hliníkové fólie a proděraví ji. Otvorem vespod kapsle začne do šálku vytékat hotová káva.

Bude v nabídce nápojů i bílá čokoláda nebo čaj?

Nabídku neustále rozšiřujeme. NESCAFÉ je společnost zaměřující se zejména na kávu a kávové nápoje, ale to neznamená, že vybrábíme pouze kávu. V současné době si můžete pochutnat např. na Chococcinu nebo Chai Tea Latté. Stále hledáme nové chutě a zkoumáme, co si naši zákazníci přejí.

Jaký typ kávy se nachází v kapslích?

V našich kapslích najdete mletou černou kávu druhu arabica nebo směs arabiky a robusty. Výjimku tvoří káva Cortado, Ice Cappuccino a Mocha, kde je rozpustná káva.

Co označuje malé číslo na kapsli?

Tomuto číslu nemusíte věnovat pozornost. Jedná se o označení výrobní linky v našem podniku.

Mám ráda mléčné kávy typu Cappuccino a Latté Macchiato neslazené. Nabízíte nějaké mléčné varianty bez cukru?

Ano! Například Latté Macchiatto bez cukru. K dostání je nawww.dolce-gusto.cz nebo www.dolce-gusto.sk.

Kde si mohu koupit kapsle do kávovarů NESCAFÉ DOLCE GUSTO?

Kapsle seženete ve většině supermarketů a řetězců s elektrospotřebiči nebo nawww.dolce-gusto.cz / www.dolce-gusto.sk

Držím dietu. Máte nějakou verzi kávy s mlékem bez tuku?/Máte nějakou kávu bez kofeinu?

Ano, máme. Bez tuku v mléce si můžete vychutnat Cappuccino Light a Latte Macchiato Light. Bezkafeinovou kávu máme v současnosti jednu, a to Espresso Decaffeinato.

Proč bych měl/a při přípravě Latté Macchiato nebo Cappuccino nejdříve použít kapsli s mlékem a až poté kávu?

Protože jen tak zajistíte autentickou přípravu a vzhled. Pokud nejdříve připravite kávu a pak až mléko, pěna nápoje bude hnědá. Nicméně na chuť vliv přesný postup nemá.

Proč kapsle s mlékem obsahují cukr?

Mléko v kapslích sladíme proto, aby chuť výsledného nápoje byla dokonale vyvážená. Samozřejmě pokud máte raději sladší nápoje, můžete do něj cukr přidat.

Můžu kapsli použít dvakrát?

Kapsli používejte vždy jen pro přípravu jednoho nápoje. Nikdy ji nepoužívejte dvakrát.

Jakou vodu mám použít pro přípravu nápoje?

Hlavně studenou. Do nádržky na vodu nedoporučujeme používat teplou vodu ani mléko nebo jiné tekutiny kromě vody. Když použijete vodu z kohoutku, je to v pořádku. Dávejte však pozor na pravidelné odvápňování přístroje. Pokud víte, že máte tvrdší vodu, nezapomínejte kávovar odvápňovat častěji. Jen tak si uchová své kvality.

NESPRESSO

Kde jsou vyráběny přístroje Nespresso ?

Přístroje Nespresso se pyšní značkou Designed in Switzerland, jelikož vývojové a návrhářské centrum se nachází právě v této zemi. V současné době Nespresso přistoupilo ke spolupráci s partnery z řad producentů kávovarů a tak jsou jednotlivé řady kávovarů vyráběny či sestavovány v různých zemích při současném zachování vysoké kvality výrobku:
řada Essenza a Citiz jsou sestavovány v Číně.
nejnovější kávovaru řady U jsou plně vyráběny a montovány v Maďarsku a kávovary Pixie jsou stále montovány právě ve Švýcarsku.

Jak je dlouhá záruka na kávovar ?

Společnost Nespresso poskytuje zákonnou lhůtu záruční doby v době trvání 24 měsíců od nákupu přístroje.
V případě nutnosti opravy se poté záruka prodlužuje o dalších 6 měsíců a v případě výměny součástky, se na tuto vztahuje opět dalších 24 měsíců záruky.

Jak postupovat v případě reklamace v záruční době ?

Nespresso Assistance je Vám k dispozici od pondělí do pátku 8:00 – 20:00 na bezplatné zákaznické lince 800 COFFEE (26 33 33). Zde diagnostikujeme problém s Vaším kávovare a zajistíme řešení Vašeho problému.
Pokud by byl nutný zásah servisního technika, zajistíme pro Vás vyzvednutí Vašeho kávovaru, zapůjčení náhradního přístroje a doručení opraveného kávovaru zpět a to vše během max. 7 pracovních dní v rámci našeho záručního servisu bezplatně, pokud jste členem Nespresso Clubu a Váš kávovar je stále v záruce.
Pro řešení problémů se můžete obrátit také na kávové specialisty na naši prodejněNespresso Boutique, Pařížská 10, 110 00 Praha 1 během otevírací doby PO-PÁ 10:00-20:00, SO-NE a svátky 10:00-19:00. Zde Vám rádi kávovar také prohlédneme a pokusíme se závadu vyřešit na místě.
Více informací naleznete na: http://www.nespresso.com/#/cz/cz/worldofservices

Jak postupovat v případě pozáruční opravy ?

V případě, že Váš kávovar již není v záruce (je starší 2 let) či nemáte k dispozici doklad o jeho zakoupení, samozřejmě zajistíme Asistenční servis, který bude zpoplatněn paušální částkou, jejíž výše se odvíjí od typu kávovaru:
Essenza, Le Cube, Pixie, CitiZ, U: 1440,- Kč
CitiZ&Milk: 1560,- Kč
Concept: 1680,- Kč
Tento poplatek je konečný, zahrnuje vyzvednutí a zpětný závoz kávovaru, v případě zájmu zapůjčení náhradního kávovaru po dobu trvání opravy, odstranění závady, kompletní revizi kávovaru, přeměření tlaku a správné teploty, záruku na provedené práce po dobu 6 měsíců od provedení opravy a odvápnění přístroje.
V případě zájmu o využití servisních služeb nás neváhejte kontaktovat na bezplatné zákaznické lince 800 26 33 33, 24 hodin denně.
Naši kávoví specialisté s Vámi domluví svoz kávovaru a jeho opětovné doručení. Celý proces opravy a doručení by měl trvat max. 7 pracovních dnů.

Nemám záruční list - postačí k reklamaci faktura ?

Ano, pro reklamaci produktů Nespresso postačí faktura, jako doklad vyžadovaný zákonem.
V případě, že jste produkt zakoupili v Nespresso Boutique nebo Nespresso Club je možné Váš nákup dohledat a fakturu vytisknout znovu.

Kde mohu získat manuál ke svému kávovaru ?

V případě, že potřebuje získat návod k Vašemu kávovaru, proíme navštivte naše internetové stránky na níže uvedeném odkaze, kde pouze vyberte odpovídající typ a poté si manuál stáhněte do svého počítače.
http://www.nespresso.com/#/cz/cz/coffee_machines/selecteur_gamme
Další možností je obrátit se na naši bezplatnou zákaznickou linku 800 26 33 33, kde jsme vám k dispozici 24 hodin denně a my Vám rádi požadovaný manuál zašleme emailem nebo poštou.

Jak čistit kávovar ?

Pro delší životnost kávovaru a uchování kvalit připraveného espressa doporučujeme kávovar pravidelně čistit, ideálně po vašem posledním šálku kávy. Toto čištění proveďte přípravou šálku či dvou bez vložení kávové kapsle do hlavy kávovaru.
Kávovar je nutno také odvápňovat - doporučujeme odvápnit váš kávovar po přípravě 600 šálků kávy (model PIXIE až 1800 šálků, model U až 1000 šálků).
K těmto účelům nabízíme zákazníkům speciální odvápňovací sadu, vyvinutou přímo pro kávovary Nespresso. Tuto sadu lze objednat na bezplatné telefonické lince 800 263333 či přes webshop na internetových stránkách www.nespresso.com, ke koupi je také v Nespresso Boutique v Pařížské 10, Praha 1 během otevírací doby PO-PÁ 10:00-20:00, SO-NE a svátky 10:00-19:00.
Cena sady odvápnění na dvě použití je 240,- Kč.

Mohu používat běžně dostupné odvápňovače ?

Používání běžných čistících a odvápňovacích prostředků vám nedoporučujeme, jelikož nemůžeme zaručit složení takových výrobků a možnost poškození vašeho přístroje.
Nespresso odvápňovací sada je roztokem, který zaručí, že váš přístroj bude kvalitně odvápněn a také, že žádná ze součástí vašeho kávovaru nebude poleptána či jinak poškozena.
Odvápňovací sada stojí 240,- Kč a je určena na dvě použití.

Mohu mýt části kávovaru v myčce na nádobí ?

Odnímatelné součásti kávovaru nedoporučujeme umývat v myčce nádobí – je možné, že změní barvu či dojde k jejich poškození.

Je možné objednat chybějící součást Aeroccina - vrtulky, víčko ?

Tyto součástky přístrojů Aeroccino+, Aeroccino 3 jsou volně prodejné na bezplatné zákaznické lince 800 26 33 33, která je vám k dispozici 24/7 nebo přímo na prodejněNespresso Boutique, Pařížská 10, Praha 1 během otevírací doby PO-PÁ 10:00-20:00, SO-NE a svátky 10:00-19:00. V případě, že byste rádi využili objednávku přes webový obchod na www.nespresso.com, prosím o vložení poznámky, který náhradní díl si přejete objednat. Naši kávoví specialisté vás budou obratem kontaktovat s cenou požadovaného zboží.

Kde mohu zakoupit odnímatelné náhradní díly ?

Odnímatelné náhradní díly jako nádoby na vodu, odkapávače, zásobníky na mléko aj. je možné objednat na naší bezplatné zákaznické lince 800 26 33 33, 24/7, kde vám naši kávoví specialisté poradí s výběrem a sdělí vám cenu náhradních dílů a možnosti doručení. Zároveň můžete navštívit také Nespresso Boutique, Pařížská 10, Praha 1 během otevírací doby PO-PÁ 10:00-20:00, SO-NE a svátky 10:00-19:00, kde jsou všechny tyto náhradní díly k dispozici k přímému prodeji.

Mohu v kávovaru použít jiné kapsle než Nespresso ?

Nespresso vám zaručuje unikátní kávový zážitek pouze za použití originálních kapslíNespresso, které jsou plně kompatibilní s přístrojem Nespresso a díky tomu Vám poskytnout dokonalý zážitek z Vaší kávy.
Pokud budete ve Vašem kávovaru používat jiné kapsle, nemůžeme Vám zaručit správnou přípravu kávy a také v případě závady způsobené neoriginální kapslí nebude uznána reklamace kávovaru.
Tento fakt je také výslovně uveden v manuálu k použití u každého přístroje.

Jak nastavit velikost šálků ?

Vložte kapsli do kávovaru, stiskněte požadované tlačítko a držte. Tlačítko uvolněte až po naplnění požadovaným množstvím kávy. Tlačítka na kávu vám probliknou a kávovar si zapamatuje vaše nastavení.
Pro obnovení továrního nastavení stiskněte u vypnutého kávovaru tlačítko Lungo a přidržte. Zároveň kávovar zapněte tlačítkem ON/OFF. Tovární nastavení velikostí šálků je tak nastaveno.
Kávovar U:
U kávovaru U do otevřených dvířek vhoďte kapsli. Stiskněte dotekové tlačítko, které chcete přeprogramovat a držte ho i v průběhu zavírání dvířek a při průtoku kávy, až do doby, kdy je velikost kávy vyhovující.

Po odvápnění mi stále blikají tlačítka na kávu - co mám dělat ?

Prosíme, zkontrolujte zda máte správně vypnut odvápňovaní režim.
Stiskněte tlačítka na Espresso a Lungo zároveň po dobu 3-5 sekund dokud se frekvence blikání nezpomalí. Poté se kávovar nahřeje a tlačítka přestanou blikat.
Pokud je frekvence blikání nepravidelná a odvápňovací režim nelze vypnout, kontaktujte prosím Nespresso Club na bezplatné zákaznické lince 800 COFFEE (26 33 33), která je Vám k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Kde mohu odevzdat kapsle k recyklaci ?

Použité Nespresso kapsle je možné odevzdávat do speciálního kontejneru přímo v pražské provozovně Nespresso Boutique v Pařížské 10.
Po - Pá: 10:00 - 20:00, So,Ne + svátky: 10:00 - 19:00
Nasbírané kapsle jsou odváženy do recyklační společnosti, kde je využito obou částí kapsle - káva je využita pro výrobu energie a hliník je recyklován pro další použití.
V průběhu podzimu 2013 bude umožněn i svoz použitých kapslí přímo od našich zákazníků. Více informací bude zasláno stávajícím členům Clubu emailem a informace budou uvedeny na www.nespresso.com

Proč jste se rozhodli recyklovat vaše kapsle?

Nespresso se zavázalo zavést sběrný systém použitých kapslí a dosáhnout recyklace 75% použitých kapslí do roku 2013. Nespresso kapsle z hliníku poskytují úplnou ochranu čerstvosti a aroma našich Grand Crus. Hliník je také materiál, který může být nekonečně recyklován, aniž by ztratil některou ze svých vlastností (přibližně jedna třetina světové poptávky hliníku je plněna z recyklovaných zdrojů a 75% vyrobeného hliníku je stále v oběhu). Kávová sedlina může být také znovu použita mnoha způsoby, například jako přírodní hnojivo pro zemědělství, jako zdroj energie pro výrobu elektřiny nebo vytápění domácností. Recyklace vdechuje nový život jak hliníku, tak i kávové sedlině.

Jakým způsobem kapsle sbírat a uchovávat?

Společnost Nespresso vyvinula pro tyto účely speciální nádobu, která představuje ideální řešení pro úschovu kapslí určených k recyklaci. Lze ji zakoupit přímo v Nespresso Boutique. Cena: 530Kč
Případně lze kapsle uchovávat v jakékoliv uzavíratelné nádobě, například v igelitovém sáčku s možností opětovného otevírání a zavírání za pomoci zipu. Ideální jsou sáčky ze silnějšího materiálu (použité kapsle jsou poměrně těžké), z důvodu rozmočení nedoporučujeme obaly papírové. Do sběrného kontejneru je možno vhazovat kapsle přímo v sáčcích – oddělení jednotlivých složek odpadu bude zajištěno následovně.

Kde mohu odevzdat starý kávovar ?

Nefunkční kávovar, který si budete přát recyklovat můžete odevzdat přímo na naší prodejně Nespresso Boutique během otevírací doby PO-PÁ 10:00-20:00, SO-NE a svátky 10:00-19:00 nebo kontaktujte Nespresso Club na bezplatné lince na 800 26 33 33, 24/7 k dohodnutí zaslání kávovaru na naše servisní středisko.
Po zaslání bude kávovar ekologicky zlikvidován.
Rádi Vám také nabídneme speciální cenu na zakoupení kávovaru, pokud Váš byl starší 4 let.

Proč nemohu kávu koupit v obchodě, kde jsem koupil kávovar ?

Společnost Nespresso si zakládá nejen na vysoké kvalitě svého zboží, ale také na vysoké kvalitě poskytovaných služeb svým zákazníkům. Proto jsme se rozhodli naše Grands Crus směsi prodávat pouze ve vlastní prodejní síti a to pomocí prodejny v Pařížské 10, Praha 1 nebo pomocí Nespresso Clubu na bezplatné zákaznické lince 800 26 33 33, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu nebo na www.nespresso.com.

Jaké jsou ceny kapslí Nespreso ?

Kávové kapsle Nespresso jsou v prodeji v krabičkách vždy po 10ks od jednoho druhu. Ceny za jedno balení včetně DPH jsou následující: řada Espresso 99,- Kč; řada Lungo 104,- Kč; řada Espresso Pure Origin 109,- Kč; řada Limitované edice a Variations 114,- Kč

Jaká je trvanlivost kapslí ?

Trvanlivost kapslí je 12 měsíců od data výroby. Během této doby Vám Nespressozaručuje zachování všech aroma kávy. Po této době můžete dále kapsle konzumovat - nepředstavují žádné zdravotní riziko - nicméně některé aroma může být méně znatelné.

Obsahuje káva lepek nebo jiné alergeny ?

Naše kávové směsi neobsahují lepek či jiné alergeny.

Kdy jsou na trh uváděny Limitované edice káv ?

Společnost Nespresso řadí do své nabídky, ke standartním 21 Grand Cru kávovým směsím, zpravidla dvakrát ročně (v březnu a září) Limitované edice káv. Tyto kávové směsi jsou vždy něčím vyjímečné, například svým původem, způsobem pěstování, sklizní, zpracováním či aromatickým profilem.
Na trhu je vždy dostupné limitované množství těchto kávových směsí a jsou dostupné do jejich vyprodání.

Co znamená Grands Crus ?

Toto označení našich směsí káv bylo přejato od označení francouzských vín nejvyšší kvality a odkazuje tak na fakt, že káva v našich kapslích je vysoce kvalitní kávou z pečlivě vybraných nejlepších plantáží světa, zpracovanou v našich továrnách pod dohledem mistrů pražičů.

Co znamená Pure Origin espresso ?

Většina našich směsí jsou smíchány z káv z různých zemí původu. Směsi káv Pure Origin espresso jsou vždy jen z jedné země původu, vytvořeny tak, aby vyjadřovaly typické aroma a chuť kávy z této země.
Řada káv Espresso Pure Origin zahrnuje kávy: Indriya from India - indickou kořeněnou kávu s aroma hřebíčku a muškátového květu s intenzitou 10; Rosabaya de Colombia s typickým nádechem červeného ovoce a mladého vína s intenzitou 6; Dulsao do Brasil, kávu z odrůd Bourbon, které se vyznačují nasládlým jemným aroma obilovin a jemnější intenzitou 4.

Liší se kapsle množstvím kofeinu?

Některé kapsle, které obsahují směs káv Robusta a Arabica mohou mít mírně vyšší obsah kofeinu, jelikož kávová odrůda Robusta této látky obsahuje více.
Dále se kapsle liší intenzitou, která však vyjadřuje stupeň intenzity aroma kávy, nikoli obsah kofeinu. Intenzita kávy se zvyšuje díky vybranému druhu kávy nebo pražení.

Jak mám uchovávat Nespresso kapsle ?

Naše kávové kapsle jsou navrženy tak, aby po dobu 12 měsíců uchovaly veškeré aroma kávy, proto pro její skladování není potřeba vytvářet žádné specifické podmínky. V případě, že byste rádi zakoupili některý ze zásobníků na kapsle pro lepší manipulaci a pro možnost vystavení, navštivte: www.nespresso.com.

Co jsou kávy Variations ?

Variations představují řadu ochucených káv, které bývají uváděny na trh v předvánočním čase. Jedná se vždy o tři směsi. Příchutě jednotlivých kávových směsí se rok od roku liší, jejich základ tvoři vždy Nespresso Grand Cru Livanto (intensita pražení 6) v kombinaci s čistě přírodními příchutěmi, které jsou ke kávě přidávány ve formě jemného prášku po jejím namletí.
Kávy Variation jsou stejně jako Limitované edice k dostání je v omezeném množství.

Jak jsou vyráběny bezkofeinové kávy ?

Kofein je v našich směsích odstraňován přírodní metodou za působení vody. K odstranění kofeinu nejsou použita žádná chemická rozpouštědla.

PÁKOVÁ ESPRESA

V jakém stadiu zralosti se káva sklízí?

Nezralé plody kávovníku jsou zelené, během zrání postupně mění svou barvu přes žlutou, červenou až do zmíněné fialové, kdy jsou vhodné ke sběru. Barva a správná zralost sbíraných plodů je velmi důležitá pro konečnou kvalitu kávy, nejchutnější káva je z tmavočerveně zbarvených plodů. Mezi sklizené plody se nesmí dostat shnilé, plesnivé nebo jinak nekvalitní bobule. Mohly by znehodnotit celou sklizeň. Rovněž nedozrálé nebo naopak přezrálé plody kávovníku mohou poškodit kvalitu ostatní úrody.

Z čeho je vyrobený krém?

Krém je silná vrstva pěny pokrývající kávu. Vzniká v důsledku roztavení tuků obsažených v zrnkách kávy (není z cukru, jak si myslí mnoho lidí).

Pěnění mléka

Doporučejeme použít čerstvé, velmi studené mléko. Mléko a džbán musí být studené, ideálně mezi 6 a 10°C.

Nápady k ochucení kávy

Mimo ledové a turecké kávy existují tisíce možností, jak espreso ochucovat... Espreso ochucené několika gramy skořice je neodolatelné. Káva s příchutí Grand Marnier má mnoho podob... Silné espreso dochucené mražený vanilkovým krémem je velice chutné. A dvojité ledové espreso namíchané s likérem z lískových oříšků a několika gramů krému z Chantilly je tak delikátní...

Lze použít šlehačku na dochucení kávy?

 Při přípravě dalších druhů káv se používá na ozdobení šlehačka, například u vídeňské kávy. U mnohých káv lze použít i přidání alkoholického nápoje, u alžírské kávy je kromě šlehačky přidán vaječný koňak, irská káva se neobejde bez whisky. V různých částech světa se káva podává s různými druhy alkoholu, každá má oblibu v jiném druhu. Tak například v Normandii je ve velké oblibě calvados, což je jablečná pálenka, na území bývalé Jugoslávie se hojně podává slivovice, Španělé si rádi pochutnají na suché anýzovce nebo brandy. Kávu lze podávat i v kombinaci se šlehačkou nebo zmrzlinou, nebo například ve formě ledové kávy zvané frappé.

Kde káva roste?

Káva je plodem tropické rostliny nazývané kávovník "Coffea", patřící do čeledi mořenovitých rostlin. Pěstuje se po celém světě, nejvíce však v oblastech kolem rovníku, kde jsou ideální podmínky pro jeho růst. Existuje až několik stovek druhů kávovníků, ovšem nejznámější jsou tři druhy Coffea Arabica, Canephora a Liberica. Hospodářsky významný je druh Coffea arabika a Coffea canephora, která je označována jako Robusta. Třetím, nepříliš významným druhem je Coffea liberica, která se pěstuje pouze v několika málo oblastech Afriky a na kávovém trhu zaujímá jen doplňkové místo. Káva tohoto druhu má velmi hořkou chuť a z tohoto důvodu není mezi milovníky kávy tolik vyhledávána.

Je káva espreso povzbudivější než běžná káva?

Espreso je hluboká, bohatá káva, která je silnější než káva klasická, ale s přibližně stejným obsahem kofeinu, jako mají ostatní kávy. Espreso je vyráběno z tmavých, pražených kávových zrn. Obsah kofeinu se při pražení zrn do tmavého zbarvení snižuje.

Jaký je rozdíl mezi kávou Arabica a Robusta?

Mezi kávou Arabica a Robusta je oceán pocitových, chuťových a aromatických rozdílů. Jemná, kulatá Arabica je naprosto odlišná od keňské Arabicas, která má ovocnou a kyselou chuť. Mezi kávami Arabica a Robusta jsou navíc dva, naprosto odlišné světy chutí. Arabica: předsavuje 75% světové produkce a je pěstována převážně v Jižní Americe (Kolumbii) a Střední Americe (Kostarika, Guatemala). Jemná, uhlazená, kyselá a po ovoci vonící Arabica je uznávaná pro nekonečnou paletu bohatých a intenzivních vůní. Robusta: pěstovaná v Brazílii, Indonésii a Etiopii. Má větší obsah kofeinu než její sestřenice, není tak kyselá, silná, hořká a nemá tak silné aroma.

Jaký je původ názvu espreso?

Espreso pochází z latinského názvu znamenajícího" to press out " což znamená "vymačkat" - postup používaný k výrobě espresa: horká voda prochází pod tlakem skrz jemně namletá zrna kávy.

Jaký druh kávy zvolit na přípravu nápoje?

 Při přípravě kávy volíme druh, který nám nejlépe vyhovuje. Pokud je naším cílem pouze lehce povzbudit své smysly a oddálit únavu a zároveň chceme ochránit svůj organismus před případným kofeinovým šokem, vybereme si nejspíše Arabiku. Káva druhu Robusta má vyšší obsah kofeinu, silnější a výraznější chuť a také tmavší barvu.  Rozvoj kávové kultury si postupně vynutil vzájemné míchání káv různého původu. Jednotlivé druhy káv pochází z plantáží celého světa. Směsi mívají základ z arabiky a bývají doplněny robustou. I v případě, že káva je označována jako 100% arabika, obsahuje určité procento robusty . Robusta je kávou, která se většinou přidává do směsí, které se odlišují pouze jejím procentním zastoupením. Robusta dodává směsím výraznější chuť a zároveň také snižuje cenu kávy. Samotná Arabika je dražší, neboť v její ceně se promítají celkově vyšší náklady na pěstování i náročnější metody na sklizeň a zpracování kávových plodů.  Přestože většina prodávaných káv jsou směsi zrn z různých plantáží, lze koupit i tzv. čisté druhy káv a to ve specializovaných prodejnách. Při domácí přípravě kávy se využívá nejjednodušší způsob přípravy kávy a tím je zalití kávového prášku vroucí vodou buď přímo v šálku nebo v konvici, kde se káva nechává následně krátký čas vyluhovat.

Jakou kávu mohu použít do espresovače?

 Do přístrojů na espresso je možné použít jakoukoli kávu, ovšem poměrně složité je její správné upěchování. Práci značně usnadní použití porcované kávy v kulatých polštářcích, které se vkládají do nádoby v páce kávovaru, kam snadno zapadnou a káva se nemusí dále pěchovat. Příprava espressa i capuccina není vůbec jednoduchou záležitostí, jak by se mohlo na první pohled zdát. Existuje řada faktorů, které mohou ovlivnit výslednou chuť nápoje.

Jaké přístroje na přípravu kávy jsou na trhu?

 Kávovary můžeme rozdělit na dva druhy, buď slouží k přípravě skutečného espressa nebo jsou na jakési „nepreso“ a do této skupiny můžeme zařadit všechny přístroje, které nemají požadovaný tlak 15 barů. Správné označení těchto přístrojů je „parní“. Pohybují se ceně kolem jednoho tisíce korun a zemí původu je většinou Asie. Zavádějící může být fakt, že nejen přístroje na espreso mají páku, tou bývají vybaveny všechny přístroje s čerpadlem. Páka je u nich spojena s nádobkou, do které je vsypávána káva.  Pro milovníky dobrého pressa i překapávané kávy jsou určeny kombinované kávovary, ty zvládnou připravit více druhů nápojů. Patří sice do vyšší cenové kategorie, ale jejich široké využití je výhodné. Jejich cena se pohybuje od pěti tisíc korun výše. Nejdražší skupinou jsou ovšem plně automatizované přístroje, které vaří espresso i capuccino a součástí jejich výbavy je navíc i mlýnek na kávu, plocha pro nahřívání šálků a mají i integrovanou nádobku na odpad. V dnešní době se využívají i v domácnostech a tomu odpovídá i jejich design.

Jaké kávové speciality mohu v přístroji na espreso vyrobit?

Ristretto : " krátké " espreso. Proud kávy je zastaven na 20-30 ml namísto 40-45 ml pri normálním espresu. Caffe lungo je naopak větší espreso s objemem 60 ml. Cappucino : kombinace1/3 espresa a 1/3 horkého mléka, 1/3 našlehaného mléka, podávané v 150 ml šálku s kakaovým práškem rozprášeným na povrchu mlékové pěny. Latte : horké napařené mléko s espresem Caffe latte : dvojité espreso ve vysoké sklenici s horkým mlékem a trochou pěny na povrchu Caffe corretto : espreso ochucené silným alkoholem (grappa, brandy nebo likér) Americano : espreso rozředěné horkou vodou Caffe mocha : espreso, horké čokoládové mléko a našlehaný krém na povrchu Mochaccino : espreso s napěněným mlékem a čokoládovým sirupem Caffe vanigliatto : nalijte do šálku 1-2 čajové lžičky vanilkového sirupu. Přidejte espreso a napěněné mléko. Macchiato : espreso s jednou čajovou lžičkou mléčné pěny na povrchu Viennese : standardní nebo dvojité espreso s našlehaným krémem navrchu, ozdobené nastrouhanou hořkou čokoládou a podávané v šálku pro cappucino.

Jaké jsou zásady na přípravu opravdu dobré kávy?

Káva by měla být v každém případě čerstvá, nejlepší je zakoupit zrnkovou kávu a umlít si požadované množství krátce před její přípravou. Mletá káva by měla být uskladněna v těsných nádobách k tomu určených, aby se zabránilo vstřebávání ostatních pachů do kávy, nejlépe na tmavém a chladném místě. Vhodné je mít kávu například v mrazničce, mražená zrna není potřeba před samotným mletím rozmrazovat. Uchovávání v lednici příliš vhodné není, protože káva by neměla být vystavena vlhkému prostředí, které její kvalitu znehodnocuje.  Ke každé přípravě se také hodí káva s jiným stupněm umletí. Pro takzvaný turecký způsob se hodí káva jemně mletá, pro kávu překapávanou a do kávovarů, které protlačují vodu kávou může být použita i káva hrubší. Také je dobré si říci, že káva jemně mletá rychleji a více uvolňuje voňavé látky, protože má větší styk s vodou, zatímco u hrubě mleté kávy se tyto aromatické látky z kávy uvolňují mnohem pomaleji a v menší míře. Zásadním pravidlem je to, že voda určená k zalití kávy by neměla být převařená, musí se zalít vroucí vodou vždy těsně před bodem varu. Je také vhodné vodu změkčit a to přidáním několika zrnek soli, chuť kávy je potom výraznější.  Pokud volíme způsob, kdy kávu po zalití horkou vodou vyluhujeme, pak pouze několik minut, zbytečně dlouhá doba vyluhování by chuť kávy zhoršila. Doporučuje se také vypít kávu co možná nejrychleji, neboť jen tak je možné si vychutnat její skutečné aroma, po delší době z uvařené kávy těkavé aromatické látky postupně vyprchávají. Poměr kávy a vody není striktně předepisován, protože vždy záleží na individuální chuti podle toho, zda máme rádi kávu slabší nebo silnější.  Pro docílení pevné pěny se mletá káva nejprve zalije menším množstvím horké vody, zbytek vody se pak přivede k varu a káva se dolije. Ke kávě by se měla vždycky podávat nádobka se smetanou a sklenice s vodou. Je také vhodné konvici společně se šálky předehřát.

Jaké jsou druhy kávy Arabica?

Moka: Nejznámější jméno ve světě kávy. Název Jemenského přístavu na pobřeží Rudého moře připomíná místo, odkud tato káva pochází. Jednoho času to bylo prosperující město, což již není bohužel v současnosti pravda: káva se zde nepěstuje a jediným nápojem, který je zde dostupný je čaj! Etiopská Moka má velice silnou chuť a je ideálním nápojem po jídle.
Libyjská: hluboká tmavá káva.
Brazilská: jemná káva ke každodennímu použití.
Columbia: ovocná, lehce kyselá, plná chuť.
Mexická: jemná a sladká, někdy je možno ucítit chuť medu. 'Grand Cru', Altura, jemná a aromatická.
Střední Amerika; Kostarika, Guatemala: ovocné kávy, jedny z nejlepších, podobná guatemalské Tres Marias, s náznakem chuti po lískového ořechu. Jamajská káva Blue Mountain, uznávaná v celém světě je jednou z nejdražších káv.
Indonéská: hrubozrnná káva. 'Grand Cru', ze Sumatry se vyznačuje hebkou a bohatou chutí.
Keňská: rovněž svěží kávy.

Jaká by měla být teplota kávy espreso?

Je důležité rozlišovat mezi teplotou při vaření a konzumní teplotou. Teplota při vaření by měla být 92 °C. U přístroje se zařízením pro tlak páry jsou teploty vyšší pouze na začátku vaření a pouze pokud je v boileru pára. U espresa s pumpou záleží přesnost teploty vaření na technologii: mechanický termostat není při řízení teploty tak přesný jako elektronický. Teplota při požívání nápoje je měřena v okamžiku, kdy káva nateče do šálku. Tato teplota musí být mezi 65 a 70 °C. U přístroje se zařízením pro tlak páry jsou teploty často vyšší než 70 ° C a to kvůli způsobu vaření.

Jak získám dokonalé mléko s pěnou?

Použijte čerstvé, plnotučné mléko (pěna z lehkého nebo odstředěného mléka mizí rychleji, jelikož je více vzdušná a má větší méně stabilní bubliny). Čerstvé mléko nalijte do poloviny konvice. Nejlepší je nerezavá ocelová konvice: jakmile je příliš horká na to, abyste ji udrželi, je pěna hotová! Zahřejte páru, otočte na několik sekund ovladačem a nechte páru a vodu chvíli unikat, poté vložte trysku do konvice těsně pod povrch mléka. Nakloňte mírně konvici a nastavte tlak páry na maximum. Pohybujte konvicí okolo trysky - vytvoříte tak vířivý efekt. Uchopte konvici za držadlo a vyrábějte pěnu do té doby, než se vytvoří malé bublinky a mléko nabude na objemu téměř dvojnásobek. Ponořte trysku na dno a zahřejte mléko (ne k varu) do doby, kdy je nemožné konvici udržet v rukou. Pěna z mléka je hotova.

Jak se liší příprava kávy v různých zemích?

Při klasickém arabském způsobu se káva připravuje v nádobce zvané džezva, což je konvička s dlouhou rukojetí, v níž se smíchá kávový prášek a cukr a tato směs je zalita vodou, která se nad ohněm nechá dvakrát až třikrát vzkypět. Několikeré převaření ubírá kávě aromatické látky a zdůrazňuje její hořkost. Arabové mají velkou oblibu v přidávání koření kardamom, které překrývá hořkou chuť této černé a silné kávy. Káva se podává v maličkých šálcích bez držátka.  V zemích, kde je zvykem ochucovat kávu různými druhy koření nebo dochucovadly, je dáván důraz na tradici, která je typická pro tu kterou oblast. Tak například v Etiopii se hojně používá zázvor, v Mexiku je značně oblíben hřebíček a skořice, Řekové milují anýz, Holanďané zase kousky čokolády, v našich krajích se používá často vanilka nebo karamel, oříšková příchuť, někdy se přidává i brandy.  Obecně rozšířeným zvykem je přidávání mléka do všech káv, ovšem v případě takzvaného „turka“, což je káva s lógrem se jedná o velký prohřešek. Jsou země, kde se ovšem mléko do kávy zásadně nedává a těmi jsou Etiopie a Jemen, což jsou země, které jsou pravlastí kávovníkových stromů a kde je možné vidět divoce rostoucí kávovníky dodnes. Podávání kávy je tu, stejně jako v ostatních arabských zemích, znakem velké pohostinnosti.

Jak připravit správné espreso?

Správně připravené espresso má lahodnou chuť, je silné, tmavé a husté. Pro jeho přípravu se nejlépe hodí káva arabica a vhodné jsou druhy z Etiopie, Brazílie a Indonésie. Na jeden šálek espressa jsou potřeba dvě plné lžíce mleté kávy, která musí být jemně mletá, nikoli ovšem prášková. Káva se přiměřeně upěchuje do tělesa filtru a horká voda společně s párou se pod tlakem protlačí touto jemně umletou kávou. Pod trysku přístroje se připraví nahřátý šálek, do něhož po zapnutí pressovače vytéká káva, zpočátku hodně tmavá, pak karamelově hnědá a jako poslední vyteče hustá pěna, která se nazývá crema. Ta je velmi důležitá, protože podle ní se na první pohled pozná, zda se nápoj povedl nebo ne. Správně připravené presso musí mít na povrchu nápoje vrstvu této karamelově zbarvené cremy. Pěna při pití musí ulpívat na stěnách šálku a do vypití nápoje má zůstat na jeho dně. Nejdůležitější je doba vyluhování, pokud byla příliš krátká, pak je presso řídké a nedobré. Naopak při dlouhém vyluhování je nápoj hořký a trpký a také jeho pěna není kvalitní, většinou pod ní prosvítá tmavá káva.

Jak připravit správné capucino?

Při přípravě capuccina se postupuje obdobně. Presso je základem pro vytvoření tohoto nápoje, který má rovněž italský původ a jeho název je odvozen od tvaru kapucí,které nosili příslušníci římskokatolického řádu mnichů „kapucínů“. Tvar těchto kápí nápadně připomíná tvar „čepice“, která vznikne na povrchu správně připraveného capuccina.  Capuccino je silný černý nápoj s našlehaným mlékem a pěnou posypanou skořicí, někdy kakaem nebo čokoládou. Příprava je složitější o prvek mléka, které se musí pomocí trysky správně našlehat. Vhodné je použití plnotučného, studeného mléka, které se našlehá horkou párou na mléčnou pěnu. Do šálku s espressem se dá stejný díl teplého mléka a našlehané mléčné pěny. Vrstva pressa by měla zůstat mezi dvěma vrstvami mléka. Na povrchu nápoje se vytvoří hustá pěna, která vytvoří tvar kapuce. Aby se zabránilo vzniku škraloupu na povrchu, je pěnová čepice nakonec ozdobena většinou mletou skořicí. Pěna by se neměla při pití úplně rozpustit, naopak musí zůstat zachována až do posledního doušku. I na capuccinu je vidět, zda se nápoj povedl či nikoli. Pokud je při šlehání mléka zasunuta tryska moc hluboko do mléka, vytvořené bublinky jsou příliš velké a při pití nápoje se ihned rozpouští.  Obdobou těchto dvou skvěle chutnajících nápojů je například caffé latte, kde se použije jeden díl kávy a dva -tři díly teplého mléka. Nejvíce podobný capuccinu je nápoj zvaný macchiato, který se připravuje stejně, pouze místo mléka se přidává k pressu jen mléčná pěna. Oba tyto nápoje se podávají, na rozdíl od espressa a capuccina ve vysokých sklenicích.

Jak připravit kávu?

Můžeme si připravit filtrovanou kávu a to buď přímo v překapávači nebo ve filtrovací konvici, která pracuje na principu pressa. Káva se zalije horkou vodou a poté se stlačí píst s filtrem a v konvici se oddělí tekutina od kávového lógru. U překapávačů je praktické použití papírových filtrů, které můžeme po použití vyhodit.  Pokud se nespokojíme s takto jednoduchou úpravou kávy a rádi si pochutnáme na pravém espressu, pak si na tento nápoj dojdeme do některé z mnoha kaváren nebo si domů pořídíme kávovar. Vyznavači kávy připravované jako espresso nebo capuccino nebudou patrně váhat při pořízení speciálního kávovaru. Základní charakteristikou těchto přístrojů je čerpadlo, které musí vyvinout tlak 15 barů. Kávovary s nižším tlakem požadovaný nápoj nikdy nepřipraví, přesto že existuje řada obchodníků, kteří se snaží spotřebitelům namluvit pravý opak. Může se jim to i podařit právě z toho důvodu, že lidé mají nízkou povědomost o nutnosti potřebného tlaku i o tom, jak má přesně espresso chutnat a vypadat. Například na rozdíl od Italů, kteří jsou velkými milovníky espressa a capuccina a mají přesnou představu jaké mají tyto nápoje být, pro našince je espressem téměř každá káva připravená na jiný způsob než turecký.

Jak mohu prodloužit dobu, kdy je káva čerstvá?

Namletou kávu vždy chraňte před vzduchem nebo balení zajistěte sponkou. Zásobník mějte v lednici.

Jak si mohu připravit Cappuccino?

Pro cappuccino jsou ideální poměry: 1/3 horkého mléka, 1/3 kávy, 1/3 zpěněného mléka.

Jak si mohu připravit Caffe Latte?

Pro přípravu kávy s mlékem, často nazývané latte Macchiato, použijte následující poměr: 3/5 horkého mléka, 1/5 kávy, 1/5 zpěněného mléka. Pro takovouto přípravu založenou na mléce je nejlepší použít odstředěné mléko rovnou z lednice (ideálně mezi 6 a 8°C). Nakonec můžete posypat kakaem.

Jak si mohu připravit Café Crème?

Připravte klasické espresso do velkého šálku. Přidejte trochu smetany, kterou můžete dle chuti nahradit horkým mlékem.

PLNOAUTOMATICKÁ ESPRESA

Jak si mohu připravit Café Crème?

Připravte klasické espresso do velkého šálku. Přidejte trochu smetany, kterou můžete dle chuti nahradit horkým mlékem.

Jak si mohu připravit Caffe Latte?

Pro přípravu kávy s mlékem, často nazývané latte Macchiato, použijte následující poměr: 3/5 horkého mléka, 1/5 kávy, 1/5 zpěněného mléka. Pro takovouto přípravu založenou na mléce je nejlepší použít odstředěné mléko rovnou z lednice (ideálně mezi 6 a 8°C). Nakonec můžete posypat kakaem.

Jak si mohu připravit Cappuccino?

Pro cappuccino jsou ideální poměry: 1/3 horkého mléka, 1/3 kávy, 1/3 zpěněného mléka.

Jak mohu prodloužit dobu, kdy je káva čerstvá?

Namletou kávu vždy chraňte před vzduchem nebo balení zajistěte sponkou. Zásobník mějte v lednici.

Jak připravit kávu?

Můžeme si připravit filtrovanou kávu a to buď přímo v překapávači nebo ve filtrovací konvici, která pracuje na principu pressa. Káva se zalije horkou vodou a poté se stlačí píst s filtrem a v konvici se oddělí tekutina od kávového lógru. U překapávačů je praktické použití papírových filtrů, které můžeme po použití vyhodit.  Pokud se nespokojíme s takto jednoduchou úpravou kávy a rádi si pochutnáme na pravém espressu, pak si na tento nápoj dojdeme do některé z mnoha kaváren nebo si domů pořídíme kávovar. Vyznavači kávy připravované jako espresso nebo capuccino nebudou patrně váhat při pořízení speciálního kávovaru. Základní charakteristikou těchto přístrojů je čerpadlo, které musí vyvinout tlak 15 barů. Kávovary s nižším tlakem požadovaný nápoj nikdy nepřipraví, přesto že existuje řada obchodníků, kteří se snaží spotřebitelům namluvit pravý opak. Může se jim to i podařit právě z toho důvodu, že lidé mají nízkou povědomost o nutnosti potřebného tlaku i o tom, jak má přesně espresso chutnat a vypadat. Například na rozdíl od Italů, kteří jsou velkými milovníky espressa a capuccina a mají přesnou představu jaké mají tyto nápoje být, pro našince je espressem téměř každá káva připravená na jiný způsob než turecký.

Jak připravit správné capucino?

Při přípravě capuccina se postupuje obdobně. Presso je základem pro vytvoření tohoto nápoje, který má rovněž italský původ a jeho název je odvozen od tvaru kapucí,které nosili příslušníci římskokatolického řádu mnichů „kapucínů“. Tvar těchto kápí nápadně připomíná tvar „čepice“, která vznikne na povrchu správně připraveného capuccina.  Capuccino je silný černý nápoj s našlehaným mlékem a pěnou posypanou skořicí, někdy kakaem nebo čokoládou. Příprava je složitější o prvek mléka, které se musí pomocí trysky správně našlehat. Vhodné je použití plnotučného, studeného mléka, které se našlehá horkou párou na mléčnou pěnu. Do šálku s espressem se dá stejný díl teplého mléka a našlehané mléčné pěny. Vrstva pressa by měla zůstat mezi dvěma vrstvami mléka. Na povrchu nápoje se vytvoří hustá pěna, která vytvoří tvar kapuce. Aby se zabránilo vzniku škraloupu na povrchu, je pěnová čepice nakonec ozdobena většinou mletou skořicí. Pěna by se neměla při pití úplně rozpustit, naopak musí zůstat zachována až do posledního doušku. I na capuccinu je vidět, zda se nápoj povedl či nikoli. Pokud je při šlehání mléka zasunuta tryska moc hluboko do mléka, vytvořené bublinky jsou příliš velké a při pití nápoje se ihned rozpouští.  Obdobou těchto dvou skvěle chutnajících nápojů je například caffé latte, kde se použije jeden díl kávy a dva -tři díly teplého mléka. Nejvíce podobný capuccinu je nápoj zvaný macchiato, který se připravuje stejně, pouze místo mléka se přidává k pressu jen mléčná pěna. Oba tyto nápoje se podávají, na rozdíl od espressa a capuccina ve vysokých sklenicích.

Jak připravit správné espreso?

Správně připravené espresso má lahodnou chuť, je silné, tmavé a husté. Pro jeho přípravu se nejlépe hodí káva arabica a vhodné jsou druhy z Etiopie, Brazílie a Indonésie. Na jeden šálek espressa jsou potřeba dvě plné lžíce mleté kávy, která musí být jemně mletá, nikoli ovšem prášková. Káva se přiměřeně upěchuje do tělesa filtru a horká voda společně s párou se pod tlakem protlačí touto jemně umletou kávou. Pod trysku přístroje se připraví nahřátý šálek, do něhož po zapnutí pressovače vytéká káva, zpočátku hodně tmavá, pak karamelově hnědá a jako poslední vyteče hustá pěna, která se nazývá crema. Ta je velmi důležitá, protože podle ní se na první pohled pozná, zda se nápoj povedl nebo ne. Správně připravené presso musí mít na povrchu nápoje vrstvu této karamelově zbarvené cremy. Pěna při pití musí ulpívat na stěnách šálku a do vypití nápoje má zůstat na jeho dně. Nejdůležitější je doba vyluhování, pokud byla příliš krátká, pak je presso řídké a nedobré. Naopak při dlouhém vyluhování je nápoj hořký a trpký a také jeho pěna není kvalitní, většinou pod ní prosvítá tmavá káva.

Jak se liší příprava kávy v různých zemích?

Při klasickém arabském způsobu se káva připravuje v nádobce zvané džezva, což je konvička s dlouhou rukojetí, v níž se smíchá kávový prášek a cukr a tato směs je zalita vodou, která se nad ohněm nechá dvakrát až třikrát vzkypět. Několikeré převaření ubírá kávě aromatické látky a zdůrazňuje její hořkost. Arabové mají velkou oblibu v přidávání koření kardamom, které překrývá hořkou chuť této černé a silné kávy. Káva se podává v maličkých šálcích bez držátka.  V zemích, kde je zvykem ochucovat kávu různými druhy koření nebo dochucovadly, je dáván důraz na tradici, která je typická pro tu kterou oblast. Tak například v Etiopii se hojně používá zázvor, v Mexiku je značně oblíben hřebíček a skořice, Řekové milují anýz, Holanďané zase kousky čokolády, v našich krajích se používá často vanilka nebo karamel, oříšková příchuť, někdy se přidává i brandy.  Obecně rozšířeným zvykem je přidávání mléka do všech káv, ovšem v případě takzvaného „turka“, což je káva s lógrem se jedná o velký prohřešek. Jsou země, kde se ovšem mléko do kávy zásadně nedává a těmi jsou Etiopie a Jemen, což jsou země, které jsou pravlastí kávovníkových stromů a kde je možné vidět divoce rostoucí kávovníky dodnes. Podávání kávy je tu, stejně jako v ostatních arabských zemích, znakem velké pohostinnosti.

Jak získám dokonalé mléko s pěnou?

Použijte čerstvé, plnotučné mléko (pěna z lehkého nebo odstředěného mléka mizí rychleji, jelikož je více vzdušná a má větší méně stabilní bubliny). Čerstvé mléko nalijte do poloviny konvice. Nejlepší je nerezavá ocelová konvice: jakmile je příliš horká na to, abyste ji udrželi, je pěna hotová! Zahřejte páru, otočte na několik sekund ovladačem a nechte páru a vodu chvíli unikat, poté vložte trysku do konvice těsně pod povrch mléka. Nakloňte mírně konvici a nastavte tlak páry na maximum. Pohybujte konvicí okolo trysky - vytvoříte tak vířivý efekt. Uchopte konvici za držadlo a vyrábějte pěnu do té doby, než se vytvoří malé bublinky a mléko nabude na objemu téměř dvojnásobek. Ponořte trysku na dno a zahřejte mléko (ne k varu) do doby, kdy je nemožné konvici udržet v rukou. Pěna z mléka je hotova.

Jaká by měla být teplota kávy espreso?

Je důležité rozlišovat mezi teplotou při vaření a konzumní teplotou. Teplota při vaření by měla být 92 °C. U přístroje se zařízením pro tlak páry jsou teploty vyšší pouze na začátku vaření a pouze pokud je v boileru pára. U espresa s pumpou záleží přesnost teploty vaření na technologii: mechanický termostat není při řízení teploty tak přesný jako elektronický. Teplota při požívání nápoje je měřena v okamžiku, kdy káva nateče do šálku. Tato teplota musí být mezi 65 a 70 °C. U přístroje se zařízením pro tlak páry jsou teploty často vyšší než 70 ° C a to kvůli způsobu vaření.

Jaké jsou druhy kávy Arabica?

Moka: Nejznámější jméno ve světě kávy. Název Jemenského přístavu na pobřeží Rudého moře připomíná místo, odkud tato káva pochází. Jednoho času to bylo prosperující město, což již není bohužel v současnosti pravda: káva se zde nepěstuje a jediným nápojem, který je zde dostupný je čaj! Etiopská Moka má velice silnou chuť a je ideálním nápojem po jídle.
Libyjská: hluboká tmavá káva.
Brazilská: jemná káva ke každodennímu použití.
Columbia: ovocná, lehce kyselá, plná chuť.
Mexická: jemná a sladká, někdy je možno ucítit chuť medu. 'Grand Cru', Altura, jemná a aromatická.
Střední Amerika; Kostarika, Guatemala: ovocné kávy, jedny z nejlepších, podobná guatemalské Tres Marias, s náznakem chuti po lískového ořechu. Jamajská káva Blue Mountain, uznávaná v celém světě je jednou z nejdražších káv.
Indonéská: hrubozrnná káva. 'Grand Cru', ze Sumatry se vyznačuje hebkou a bohatou chutí.
Keňská: rovněž svěží kávy.

Jaké jsou zásady na přípravu opravdu dobré kávy?

Káva by měla být v každém případě čerstvá, nejlepší je zakoupit zrnkovou kávu a umlít si požadované množství krátce před její přípravou. Mletá káva by měla být uskladněna v těsných nádobách k tomu určených, aby se zabránilo vstřebávání ostatních pachů do kávy, nejlépe na tmavém a chladném místě. Vhodné je mít kávu například v mrazničce, mražená zrna není potřeba před samotným mletím rozmrazovat. Uchovávání v lednici příliš vhodné není, protože káva by neměla být vystavena vlhkému prostředí, které její kvalitu znehodnocuje.  Ke každé přípravě se také hodí káva s jiným stupněm umletí. Pro takzvaný turecký způsob se hodí káva jemně mletá, pro kávu překapávanou a do kávovarů, které protlačují vodu kávou může být použita i káva hrubší. Také je dobré si říci, že káva jemně mletá rychleji a více uvolňuje voňavé látky, protože má větší styk s vodou, zatímco u hrubě mleté kávy se tyto aromatické látky z kávy uvolňují mnohem pomaleji a v menší míře. Zásadním pravidlem je to, že voda určená k zalití kávy by neměla být převařená, musí se zalít vroucí vodou vždy těsně před bodem varu. Je také vhodné vodu změkčit a to přidáním několika zrnek soli, chuť kávy je potom výraznější.  Pokud volíme způsob, kdy kávu po zalití horkou vodou vyluhujeme, pak pouze několik minut, zbytečně dlouhá doba vyluhování by chuť kávy zhoršila. Doporučuje se také vypít kávu co možná nejrychleji, neboť jen tak je možné si vychutnat její skutečné aroma, po delší době z uvařené kávy těkavé aromatické látky postupně vyprchávají. Poměr kávy a vody není striktně předepisován, protože vždy záleží na individuální chuti podle toho, zda máme rádi kávu slabší nebo silnější.  Pro docílení pevné pěny se mletá káva nejprve zalije menším množstvím horké vody, zbytek vody se pak přivede k varu a káva se dolije. Ke kávě by se měla vždycky podávat nádobka se smetanou a sklenice s vodou. Je také vhodné konvici společně se šálky předehřát.

Jaké kávové speciality mohu v přístroji na espreso vyrobit?

Ristretto : " krátké " espreso. Proud kávy je zastaven na 20-30 ml namísto 40-45 ml pri normálním espresu. Caffe lungo je naopak větší espreso s objemem 60 ml. Cappucino : kombinace1/3 espresa a 1/3 horkého mléka, 1/3 našlehaného mléka, podávané v 150 ml šálku s kakaovým práškem rozprášeným na povrchu mlékové pěny. Latte : horké napařené mléko s espresem Caffe latte : dvojité espreso ve vysoké sklenici s horkým mlékem a trochou pěny na povrchu Caffe corretto : espreso ochucené silným alkoholem (grappa, brandy nebo likér) Americano : espreso rozředěné horkou vodou Caffe mocha : espreso, horké čokoládové mléko a našlehaný krém na povrchu Mochaccino : espreso s napěněným mlékem a čokoládovým sirupem Caffe vanigliatto : nalijte do šálku 1-2 čajové lžičky vanilkového sirupu. Přidejte espreso a napěněné mléko. Macchiato : espreso s jednou čajovou lžičkou mléčné pěny na povrchu Viennese : standardní nebo dvojité espreso s našlehaným krémem navrchu, ozdobené nastrouhanou hořkou čokoládou a podávané v šálku pro cappucino.

Jaké přístroje na přípravu kávy jsou na trhu?

 Kávovary můžeme rozdělit na dva druhy, buď slouží k přípravě skutečného espressa nebo jsou na jakési „nepreso“ a do této skupiny můžeme zařadit všechny přístroje, které nemají požadovaný tlak 15 barů. Správné označení těchto přístrojů je „parní“. Pohybují se ceně kolem jednoho tisíce korun a zemí původu je většinou Asie. Zavádějící může být fakt, že nejen přístroje na espreso mají páku, tou bývají vybaveny všechny přístroje s čerpadlem. Páka je u nich spojena s nádobkou, do které je vsypávána káva.  Pro milovníky dobrého pressa i překapávané kávy jsou určeny kombinované kávovary, ty zvládnou připravit více druhů nápojů. Patří sice do vyšší cenové kategorie, ale jejich široké využití je výhodné. Jejich cena se pohybuje od pěti tisíc korun výše. Nejdražší skupinou jsou ovšem plně automatizované přístroje, které vaří espresso i capuccino a součástí jejich výbavy je navíc i mlýnek na kávu, plocha pro nahřívání šálků a mají i integrovanou nádobku na odpad. V dnešní době se využívají i v domácnostech a tomu odpovídá i jejich design.

Jakou kávu mohu použít do espresovače?

 Do přístrojů na espresso je možné použít jakoukoli kávu, ovšem poměrně složité je její správné upěchování. Práci značně usnadní použití porcované kávy v kulatých polštářcích, které se vkládají do nádoby v páce kávovaru, kam snadno zapadnou a káva se nemusí dále pěchovat. Příprava espressa i capuccina není vůbec jednoduchou záležitostí, jak by se mohlo na první pohled zdát. Existuje řada faktorů, které mohou ovlivnit výslednou chuť nápoje.

Jaký druh kávy zvolit na přípravu nápoje?

 Při přípravě kávy volíme druh, který nám nejlépe vyhovuje. Pokud je naším cílem pouze lehce povzbudit své smysly a oddálit únavu a zároveň chceme ochránit svůj organismus před případným kofeinovým šokem, vybereme si nejspíše Arabiku. Káva druhu Robusta má vyšší obsah kofeinu, silnější a výraznější chuť a také tmavší barvu.  Rozvoj kávové kultury si postupně vynutil vzájemné míchání káv různého původu. Jednotlivé druhy káv pochází z plantáží celého světa. Směsi mívají základ z arabiky a bývají doplněny robustou. I v případě, že káva je označována jako 100% arabika, obsahuje určité procento robusty . Robusta je kávou, která se většinou přidává do směsí, které se odlišují pouze jejím procentním zastoupením. Robusta dodává směsím výraznější chuť a zároveň také snižuje cenu kávy. Samotná Arabika je dražší, neboť v její ceně se promítají celkově vyšší náklady na pěstování i náročnější metody na sklizeň a zpracování kávových plodů.  Přestože většina prodávaných káv jsou směsi zrn z různých plantáží, lze koupit i tzv. čisté druhy káv a to ve specializovaných prodejnách. Při domácí přípravě kávy se využívá nejjednodušší způsob přípravy kávy a tím je zalití kávového prášku vroucí vodou buď přímo v šálku nebo v konvici, kde se káva nechává následně krátký čas vyluhovat.

Jaký je původ názvu espreso?

Espreso pochází z latinského názvu znamenajícího" to press out " což znamená "vymačkat" - postup používaný k výrobě espresa: horká voda prochází pod tlakem skrz jemně namletá zrna kávy.

Jaký je rozdíl mezi kávou Arabica a Robusta?

Mezi kávou Arabica a Robusta je oceán pocitových, chuťových a aromatických rozdílů. Jemná, kulatá Arabica je naprosto odlišná od keňské Arabicas, která má ovocnou a kyselou chuť. Mezi kávami Arabica a Robusta jsou navíc dva, naprosto odlišné světy chutí. Arabica: předsavuje 75% světové produkce a je pěstována převážně v Jižní Americe (Kolumbii) a Střední Americe (Kostarika, Guatemala). Jemná, uhlazená, kyselá a po ovoci vonící Arabica je uznávaná pro nekonečnou paletu bohatých a intenzivních vůní. Robusta: pěstovaná v Brazílii, Indonésii a Etiopii. Má větší obsah kofeinu než její sestřenice, není tak kyselá, silná, hořká a nemá tak silné aroma.

Je káva espreso povzbudivější než běžná káva?

Espreso je hluboká, bohatá káva, která je silnější než káva klasická, ale s přibližně stejným obsahem kofeinu, jako mají ostatní kávy. Espreso je vyráběno z tmavých, pražených kávových zrn. Obsah kofeinu se při pražení zrn do tmavého zbarvení snižuje.

Kde káva roste?

Káva je plodem tropické rostliny nazývané kávovník "Coffea", patřící do čeledi mořenovitých rostlin. Pěstuje se po celém světě, nejvíce však v oblastech kolem rovníku, kde jsou ideální podmínky pro jeho růst. Existuje až několik stovek druhů kávovníků, ovšem nejznámější jsou tři druhy Coffea Arabica, Canephora a Liberica. Hospodářsky významný je druh Coffea arabika a Coffea canephora, která je označována jako Robusta. Třetím, nepříliš významným druhem je Coffea liberica, která se pěstuje pouze v několika málo oblastech Afriky a na kávovém trhu zaujímá jen doplňkové místo. Káva tohoto druhu má velmi hořkou chuť a z tohoto důvodu není mezi milovníky kávy tolik vyhledávána.

Lze použít šlehačku na dochucení kávy?

 Při přípravě dalších druhů káv se používá na ozdobení šlehačka, například u vídeňské kávy. U mnohých káv lze použít i přidání alkoholického nápoje, u alžírské kávy je kromě šlehačky přidán vaječný koňak, irská káva se neobejde bez whisky. V různých částech světa se káva podává s různými druhy alkoholu, každá má oblibu v jiném druhu. Tak například v Normandii je ve velké oblibě calvados, což je jablečná pálenka, na území bývalé Jugoslávie se hojně podává slivovice, Španělé si rádi pochutnají na suché anýzovce nebo brandy. Kávu lze podávat i v kombinaci se šlehačkou nebo zmrzlinou, nebo například ve formě ledové kávy zvané frappé.

Nápady k ochucení kávy

Mimo ledové a turecké kávy existují tisíce možností, jak espreso ochucovat... Espreso ochucené několika gramy skořice je neodolatelné. Káva s příchutí Grand Marnier má mnoho podob... Silné espreso dochucené mražený vanilkovým krémem je velice chutné. A dvojité ledové espreso namíchané s likérem z lískových oříšků a několika gramů krému z Chantilly je tak delikátní...

Pěnění mléka

Doporučejeme použít čerstvé, velmi studené mléko. Mléko a džbán musí být studené, ideálně mezi 6 a 10°C.

V jakém stadiu zralosti se káva sklízí?

Nezralé plody kávovníku jsou zelené, během zrání postupně mění svou barvu přes žlutou, červenou až do zmíněné fialové, kdy jsou vhodné ke sběru. Barva a správná zralost sbíraných plodů je velmi důležitá pro konečnou kvalitu kávy, nejchutnější káva je z tmavočerveně zbarvených plodů. Mezi sklizené plody se nesmí dostat shnilé, plesnivé nebo jinak nekvalitní bobule. Mohly by znehodnotit celou sklizeň. Rovněž nedozrálé nebo naopak přezrálé plody kávovníku mohou poškodit kvalitu ostatní úrody.

Z čeho je vyrobený krém?

Krém je silná vrstva pěny pokrývající kávu. Vzniká v důsledku roztavení tuků obsažených v zrnkách kávy (není z cukru, jak si myslí mnoho lidí).